Wegedajnia

Wpis

niedziela, 27 października 2013

Makaron razowy ze szpinakiem

Szpinak - coś czego większość dzieci nie lubi,więc moja mała istotka należy do mniejszości :)

Ona zjada szpinak pod każdą postacią.Czy to pierogi czy makaron ,ryż ,zapiekanka itd.:) Byle było zielono:)

 

Składniki:

200g makaronu razowego(może być też inny)

małe opakowanie szpinaku mrożonego (chyba ,że jest świeży)

2 ząbki czosnku

ok.2 łyżki śmietanki 30%

sól,pieprz,gałka muszkatołowa

1 łyżka masła

szpinak

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowani.

Szpinak bez rozmrażania przekładam do rondla,podgrzewam do momentu aż odpuści lód.Następnie gdy większość liści jest rozmrożona ,dodaję łyżkę masła.Całość przykrywam pokrywką i wciąż podgrzewam na średnim ogniu około 10 minut.Następnie solę (wedle uznania)zazwyczaj jest to około pół łyżeczki soli,dodaję świeżo zmielony pieprz i mieszam.Następnie wciskam 2 ząbki czosnku i dodaję ok.2 łyżki śmietanki 30%. Wciąż trzymam rondel na średnim ogniu. Na sam koniec ,kiedy wszystko ładnie się ze sobą połączy a szpinak będzie już miękki, doprawiam całość gałką muszkatołową (około mniej niż pół łyżeczki !!! nie wolno przesadzić z gałką ponieważ danie będzie gorzkie!!). Całość jeszcze przez chwile pozostaje na ogniu. Ja uwielbiam szpinak ze świeżą miętą oraz oliwkami i pomidorem. Posiekaną świeżą miętę,pocięte w krążki zielone oliwki oraz pokrojony w kostkę świeży pomidor dodaję na sam koniec już na talerz.Na zdjęciu zabrakło niestety oliwek:/Ale pychotka:)

szpinak 2

 

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
medini
Czas publikacji:
niedziela, 27 października 2013 16:34

Polecane wpisy