Wegedajnia

Wpisy

  • wtorek, 28 stycznia 2014
  • poniedziałek, 28 października 2013
    • Warzywny dhal z kaszą kus-kus

      Hmm uwielbiam zapachy kuchni indyjskiej,tamtejsze smaki i przyprawy..danie jakie dziś zaprezentuje idealnie sprawdza się w chłodne ,zimowe dni..Warzywny dhal z soczewicą i kaszą kus-kus z pewnością ma wielu zwolenników.

       

      Składniki:

      400 g pomidorów z puszki
      1 średnia czerwona cebula
      2 ząbki czosnku
      1/2 czerwonej papryki
      1/2 żółtej papryki
      10 pieczarek

      natka pietruszki lub kolendra

      1 szklanka czerwonej soczewicy
      1/4 łyżeczki kardamonu
      1/2 łyżeczki kuminu mielonego
      1/4 łyżeczki garam masala
      szczypta imbiru
      1/4 łyżeczki chilli w proszku
      pieprz, sól

      dhal

       

      Wykonanie:

      Na rozgrzanej oliwie smażę pokrojoną w kostkę czerwoną cebule oraz posiekany czosnek.Gdy cebula się zeszkli dodaję chilli,kardamon,garam masala(jeżeli jest w domu :) ) imbir i kumin.Chwilę razem smażę,aż warzywa pokryją się przyprawami.Pieczarki kroją w kawałki na 6-8 części,paprykę w kostkę i wrzucam na patelnie.Całość duszę około 3-4 minuty dodaję pomidory z puszki z całą zawartością.Po 5 minutach dodaję szklankę soczewicy czerwonej.Całość duszę około 10 minut,aż soczewica zmięknie.Na koniec doprawiam solą i pieprzem..Na gotowych talerzach ,dhal posypuję świeżą posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.Podaję z kaszą kus-kus..Smakuje także wyśmienicie na zimno - na kromce chleba:)

      dhal 1

       

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Warzywny dhal z kaszą kus-kus”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      medini
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 października 2013 22:42
  • niedziela, 27 października 2013
    • Makaron razowy ze szpinakiem

      Szpinak - coś czego większość dzieci nie lubi,więc moja mała istotka należy do mniejszości :)

      Ona zjada szpinak pod każdą postacią.Czy to pierogi czy makaron ,ryż ,zapiekanka itd.:) Byle było zielono:)

       

      Składniki:

      200g makaronu razowego(może być też inny)

      małe opakowanie szpinaku mrożonego (chyba ,że jest świeży)

      2 ząbki czosnku

      ok.2 łyżki śmietanki 30%

      sól,pieprz,gałka muszkatołowa

      1 łyżka masła

      szpinak

      Wykonanie:

      Makaron ugotować według przepisu na opakowani.

      Szpinak bez rozmrażania przekładam do rondla,podgrzewam do momentu aż odpuści lód.Następnie gdy większość liści jest rozmrożona ,dodaję łyżkę masła.Całość przykrywam pokrywką i wciąż podgrzewam na średnim ogniu około 10 minut.Następnie solę (wedle uznania)zazwyczaj jest to około pół łyżeczki soli,dodaję świeżo zmielony pieprz i mieszam.Następnie wciskam 2 ząbki czosnku i dodaję ok.2 łyżki śmietanki 30%. Wciąż trzymam rondel na średnim ogniu. Na sam koniec ,kiedy wszystko ładnie się ze sobą połączy a szpinak będzie już miękki, doprawiam całość gałką muszkatołową (około mniej niż pół łyżeczki !!! nie wolno przesadzić z gałką ponieważ danie będzie gorzkie!!). Całość jeszcze przez chwile pozostaje na ogniu. Ja uwielbiam szpinak ze świeżą miętą oraz oliwkami i pomidorem. Posiekaną świeżą miętę,pocięte w krążki zielone oliwki oraz pokrojony w kostkę świeży pomidor dodaję na sam koniec już na talerz.Na zdjęciu zabrakło niestety oliwek:/Ale pychotka:)

      szpinak 2

       

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      medini
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 października 2013 16:34
  • niedziela, 13 października 2013
  • czwartek, 10 października 2013
    • Placki z dyni

      Składniki:

        250 g miąższu dyni (bez skóry i pestek)
        100 g sera fety,kozi itd.
        sól
        2 jajka
        mąka ziemniaczana, ok. 3 łyżek
        oliwa
        mięta świeża

      placki z dyni



      Wykonanie:

      Dynię trę na małych oczkach, przekładam do miski, dodaje żółtka i drobno siekam ser, doprawiam solą. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaje do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszam łyżką by piana nie opadła.Rozgrzewam patelnię z 2 łyżkami oliwy,nakładam nieduże porcje i smażę placki na umiarkowanym ogniu na złoty kolor. Ja uwielbiam jeść je solo ,posypane posiekaną świeżą miętą lub z gulaszem warzywnym.

       

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Placki z dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      medini
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 października 2013 22:40
    • Zupa z czerwonej soczewicy

      Czas na coś pysznego i rozgrzewającego na chłodniejsze dni:) .Dzisiaj przedstawię zupę z czerwonej soczewicy,która jest naprawdę pyszna.

      zupa z soczewicy czerwonej

      Składniki:

      szklanka soczewicy czerwonej

      cebula

      marchewka

      3 większe ziemniaki

      korzeń pietruchy

      natka pietruchy

      2 ząbki czosnku

      czubata łyżeczka czerwonej papryki

      łyżeczka majeranku

      3-4 szczypty imbiru mielonego

      pomidory w puszcze wraz z zalewą

      4 liście laurowe

      4 ziela angielski

      sól

      oliwa do podsmażenia cebuli

       

      Wykonanie:

      Soczewicę namaczam przez noc.Na drugi dzień w garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i wrzucam do zeszklenia skrojoną w piórka cebulę .

      Następnie dodaję łyżkę papryki łagodnej bądź ostrej (zależy kto na co danego dnia ma ochotę :) ) ,startą na grubych oczkach marchew oraz korzeń pietruchy.Mieszam przez chwilę wszystko.Kolejnym krokiem jest wlewanie do garnka około 2l wody.Całość zagotowuję i dodaję,wypłukaną soczewicę czerwoną, skrojone w kostkę ziemniaki,ziele angielskie ,liście laurowe i 1 łyżkę soli(płaską). Gotuję na małym ogniu ok.10 minut.Pod koniec przecieram przez sitko,bądź kroję na kawałki pomidory z puszki i wraz z zalewą wlewam do gotującej się zupy,przeciskam czosnek przez praskę,dodaję imbir. Gotową zupę wylaną na talerz posypuję natką pietruchy.


      Smacznego!:)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      medini
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 października 2013 22:06
  • sobota, 05 października 2013
    • Szybka zupa z dyni

      Kiedy nie masz czasu stać przy kuchni ,a chcesz prędko i smacznie się posilić polecam szybką zupę w z dyni:)

      Składniki:

      dynia obrana ze skórki ,bez miąższu włosowatego i pestek - 1/2 kg

      czosnek - 2 średnie ząbki

      mleko - 1litr

      sól ,pieprz

      opcjonalnie - przecier pomidorowy 1/3 szklanki

      dyniowa

      Wykonanie:

      Dynie kroje w kostkę ,zalewam 1 szklanką wody i dusze ok.30 minut na małym ogniu.Odcedzam,studzę.Następnie miksuję wraz z czosnkiem.

      Do naczynia nalewam mleka podgrzewam i dodaję zmiksowaną dynia.Wszystko razem podgotowuję z łyżeczką soli.Dla smaczku można dodać trochę przecieru pomidorowego (około 1/3 szklanki). Doprawiam pieprzem i można jeść;) Szybka zupka i smaczna .Ja podaję ją z makaronem bądź grzaneczkami.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      medini
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 00:25
    • Sałatka z brokuła z kiełkami fasoli

      Pyszna lekka sałatka ,może być jako dodatek do dania głównego bądź podawana solo..

      Składniki:

      brokuł - 10różyczek

      kiełki fasoli w zalewie-garść odcedzonych kiełków

      pomidory - 2 średnie

      papryka czerwona konserwowa - 4 plastry

      dodatki: ziarna słonecznika ,orzechy nerkowca

      cytryna do skropienia opcja dodatkowa

       

      Wykonanie:

      Różyczki brokuła sparzam i gotuję by nie straciły koloru i co ważne swojej jędrności.Około 3 minutki na ogniu.Warto nakłuć widelcem by sprawdzić czy nie jest zbyt twardy.Gdy osiągnie pożądany stan, odcedzam wykładam do naczynia,dodaję garść odcedzonych kiełków,pomidory pokrojone w pół księżyce,paprykę w grubszą kostkę i dosypuję wedle gustu orzechy i słonecznik.Można całość skropić delikatnie cytryną.Idealna lekka kolacja jak i dodatek do obiadków:)

      Smacznego!

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      medini
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 00:17
    • Pieczona gruszka z sosem karmelowym i bitą śmietaną

      Hmm łasuchowanie to chyba lubi większość z nas:) .Od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwileczkę zapomnienia:). Chłodny jesienny wieczór:ciepłe paputki,gorąca herbatka,dobra książka i ... pieczony owoc (w tym przypadku gruszka,ale może być np.także banan ,jabłko, brzoskwinia co tylko dusza zapragnie) z dodatkiem sosu i łyżka bitej śmietany..no może dwie łyżki:P bo jak łasuchowanie to łasuchowanie:)

      Składniki:

      gruszki - 4 średnie gruszki

      sos:

      cukier - 1/3 szklanki

      śmietanka 30% - 1/2 szklanki

      woda - 2-3 łyżki

      bita śmietana:

      śmietanka 30% najlepsza z Piątnicy - 400ml ( z dużego kubeczka możesz odlać te 1/2szkl.do sosu,a z resztę ubić :) )

      cukier - sypię na smak PAMIĘTAJ ,NIECH ŚMIETANA NIE BĘDZIE ZBYT SŁODKA BO MASZ SOS KARMELOWY !!!

      rodzynki do posypania ubitej śmietany:)

       

      Wykonanie:

      gruszki:

      Gruszki obieram ze skórki,drążę środki dużą łyżką,żeby pozbyć się gniazd niesiennych ,robię to ostrożnie by jak najmniej uszkodzić owoc i wydrążyć same gniazda z jak najmniejsza ilością miąższu.Wykładam je do naczynia żaroodpornego podlewam wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C piekę je około 20 minut.

      sos:

      Do rondelka wsypuję cukier ,podlewam do wodą.Mieszam i czekam ,aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru.Gdy ma już piękny odcień, rondelek wstawiam do zlewu (zrób to samo ,bo będzie strzelać :) ! ) i wlewam pomału śmietankę .Rondel wraca na mały gaz.Mieszam i czekam aż stwardniały karmel znów się rozpuści.

       

      bita śmietana:

      Do misy wlewam śmietankę dodaję na smak cukier  (PAMIĘTAJ NIE ZA DUŻO, BO DESER BĘDZIE ZBYT SŁODKI). Całość ubijam mikserem do uzyskania zwartej i sztywnej konsystencji śmietany.

       

      Gruszkę wykładam na talerz,obok wyciskam ze szprycy porcję bitej śmietany ,a sosem polewam gruszkę.

      Mniam,pychotka tym razem aparat też był za daleko ,bo dość silne były chęci na zjedzenie tej pyszności;). Następnym razem obiecuję ,że zrobię zdjęcie i wstawię :)

      Smacznego !

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      medini
      Czas publikacji:
      sobota, 05 października 2013 00:12
  • piątek, 04 października 2013
    • Gulasz z dynią i warzywami

      Brak pomysłu na obiad? Zrób szybki gulasz,a z dodatkiem dyni będzie naprawdę dobry:)

      Skład:

      dynia - 1/2 kg   ja kupiłam kilogramową dynie ,więc z pozostałego pół kila zrobiłam szybką zupę z dyni:)

      papryka - 1 średnia sztuka

      bakłażan - 1 mała sztuka

      por - 1 sztuka

      przecier pomidorowy ok-250g

      śmietana - ok.3 łyżki

      mleko - do uzyskania lekko kremowego smaku

      (opcjonalnie - czosnek - 1 ząbek wyciśnięty przez praskę zaostrzy delikatnie smak)

       

      Wykonanie:

      Dynię obieram ze skóry,następnie usuwam nasiona i miąższ włosowaty.Kroję ją w kostkę,bakłażana kroję w podłużne plastry szer.ok.1cm ,rozkładam na ręcznikach papierowych i posypuję solą by pozbyć się goryczki ,po ok.10minut przekręcam na drugą stronę i ponawiam czynność.Paprykę oczyszczam z nasion i kroję w kostkę,pora tnę na talarki.Całość obsmażam na rozgrzanej patelni do chwili ,aż warzywa będą lekko podsmażone.Następnie dolewam wodę,doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.Duszę wszystko do miękkości,dolewam przecier pomidorowy,śmietanę i mleko.Dodaję szczyptę curry i szczyptę imbiru. Zdjęcia niestety nie udało mi się zrobić ,ponieważ domownicy byli głodni i dość szybko cały gulasz zniknął z naczynia:)

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      medini
      Czas publikacji:
      piątek, 04 października 2013 23:48

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl